آموز کاشت حرفه پیاز گلها + مراقب + کود دهی
گلهای پیاز دار یکی از محبوبترین و ساده ترین ها در مورد کاشت بحساب می آیند که بدلیل سهولت در رشد و گلدهی و نیز همه ساله بودن رویش آن جزو پر طرفدارها در بین گیاهان زینتی میباشد.
در پست مربوط به گلهای پیاز دار و زمان کاشت آنهاقبلا توضیح داده شده (برای مشاهده کلیک کنید)
برای کاشت یک پیاز گل باید بدانیم که
مراحل گام به گام کاشت :
برای کاشت اولیه باید در نظر داشت ک پیاز مربوطه سرما دیده یا خیر ،تمامی پیاز ها دارای دوره استراحت و یا خواب هستند که باید این نیاز را در انها به خوبی رفع کرد اغلب پیازهایی را که از فروشگاه ها خریداری می کنید قبل از عرضه در محیط انبار داری در سردخانه ها نگهداری میشوند. ولی اگر پیاز شما مربوط به سال قبل است حتما با توجه به نوع گل سرمادهی مربوطه در یخچال و یا بطور طبیعی و در مکانی به دور از رطوبت بالا و یخ زدگی فرایند را انجام دهید. مدت سرما دهی حداقل پانزده روز و بطور متوسط 4-6 هفته این فرایند بایستی انجام گردد .این نکته در میزان گلدهی محصول و کیفیت گل تاثیر بسیاری داردبسیاری از پیاز ها مثل لاله سنبل و نرگس را حتی در فریزر تا دمای -10 درجه نیز میتوان در فصل خواب نگهداری کرد ویا مثلا لیلیوم را تا -5 درجه۰
محیط کاشت :
برای تمام پیازگلها را میتوانید در خاک قرار داده و روی انرا از 0.5 تا 3 سانتی متر با بسته به نوع پیاز با خاک سبک بپوشانید. خاک زیر پیاز گل نیر باید خاکی نرم باشد تا ریشه براحتی بتواند در ان رشد کند. برای کاشت در باغچه این ارتفاع را بیشتر کنید تا حدود 10 سانتی متر تا در برابر عوامل فیزیکی و سرما آسیب نبیند/
گلدان انتخابیتان را به نحوی تعیین کنید ک حدود 5 سانت از انتهای پیاز تا کف گلدان فضا داشته باشد.
گیاه ترجیح میدهد ریشه اش در محیط تنگتری باشد تا در گلدانی بزرگ کاشته شود.پس گلدان خیلی بزرگی لازم نیست.رشد به این سبک کیفیت در رشد و گادهی را بهبود میدهد./
پس از کاشت شما تنها یکبار به پیازتان آب دهید اجازه دهید تا خود گیاه بطور طبیعی جوانه زنی کند. هفته یک بار آبدهی را ادامه دهید تا پس از شروع برگ دهی اولیه پیاز آبیاری منظم و تقریبا هر3 روز یکبار وهمزمان کود دهی را از این زمان آغاز کنید.توجه شود آبیاری بیش از حد موجب گندیدگی کامل پیاز ها و یا رشد بیش از حد برگ ها خواهد شد که میتواند گلدهی را کاهش دهد۰/تمامی پیاز ها حتی بدون ابیاری و حتی در خارج از خاک نیز رشد میکنند و از منبع درونی نغذیه میکنند پس آبیاری زیادی لازم نیست.
برخی پیاز ها مثل پیاز زعفران در صورت ابیاری بیش از دو مرتبه در کل دوره آن موجب رشد برگهای اضافی و در نتیجه کاهش قدرت گلدهی پیاز میشوند .در مورد زعفران عمق کاشت حداقل باید 5 سانتی متر باشد.
به جز پیاز گل سنبل که بهتر است تا نیمه ان زیر خاک باشد(روش کاشت اروپایی ) و شما جهت اطمینان از وارداتی بودن پیاز گل سنبل میتوانید ببنید که ایا در کمر پیاز جای خطوط کاشت مشاهده میشود یا خیر ؟//
پس از دوره گل و در مراحل انتهایی از زمان زرد شدن کامل گلها کود دهی را حتما انجام دهید چراکه در غیر اینصورت پیاز شما برای دوره بعدی گلهای کوچتر و ضعیفتری را خواهد داشت ضمن آنکه قدرت تقسیم و تکثیر پیاز را افزایش میدهد
برای کاهش ریسک و افزایش اطمینان قبل از کاشت پیاز ها در محلول ضد قارچ گداشته و بعدا کشت کنید.بهترین قارچ کش از نظر ما باید طیف از بین برنده آن قارچکش بالا باشد ( مثل توپسین ام) .جهت کاهش تلفات و افزایش راندمان این کار بعنوان اولویت حیاتی انجام گردد.
ایجاد تنش خشکی برای افزایش گلدهی در نزدیک فصل گلدهی لازم است بدین صورت که گیاه را تا مرز رسیدن به پژمردگی خشک نگهدارید بطوریکه بافت گیاه از خشکی اسیب نبیند پس از ان همراه با آب در صورت استفاده از کودهایی که در ادامه توضیح میدهیم گیاه را سیراب کنید .این روش تحریکیست برای گلدهی و نیز بدلیل تشنگی ، گیاه قادر به جذب کودهای آهن و نیز کودهای ریز مغذی به مقدار فراوانیست.که تاثیرات فوق العاده ای بر روی گیاهتان دارد.
** در مورد محیط نگهداری در هر جای داری نور میتوانید کشت را انجام دهید .منظور از نور افتاب مستقیم نیست.بلکه افتاب فیلتر شده نیز کافیست .
پیاز های گل های دارای بنیه قوی را میتوانید درون آب نیز پرورش دهید
که برای این روش میبایست محیط بدور از تابش مستقیم افتاب ولی در محیطی پر نور باشد و اب ظرف را هر 2 روز یکبار تعویض نمایید.برای اینکار گلدانهای مخصوصی برای کاشت سنبل نیز وجود دارد .ولی شما در هر ظرفی میتوانید اینکار را انجام دهید توجه داشنه باشید که فقط تا نیمه پیاز را از اب پر کنید./
کود دهی حرفه ای :
پس از کاشت برای ایجاد یک محصول با کیفیت و پر گل همواره باید مواد غذایی گیاه از ابتدا تامین شود :
بهترین کود بررای گل ها کودهای مرسوم بهN-P-K هستند که یک کود کامل است و شامل عناصر نیتروژن( یا همان ازت )-فسفر - پتاسیم به عنوان عناصر اصلی و سایر مواد ریز مغزی دیگر را نیز در خود جای داده است .
برای پیاز گل میتوان گفت : قوه نامیه ، کیفیت ، و میزان گلدهی هر پیاز را میزان رسیدگی و تقویت آن پیازگل در فصل قبل تعیین میکند ،خیلی ها تصور میکنند با شروع زرد شدن هر پیاز گل دیگر حتی نباید به گل آب هم داد در حالی که این پیاز که تمام انرژی درونی و بیرونی را صرف گلدهی کرده اکنون گیاهی ضعیف و تو خالی از نظر مواد غذایی ذخیره شده است که باید با شروع کودهای تقویتی در ضمن حفظ کیفیت پیاز ، زمینه رشد و انبار مواد غذایی را برای فصل رویش بعدی به گیاه تزریق کرد.
پس همانطور که همزمان با شروع و برگدهی گیاه کود دهی اغاز میشود تا زمان پایان عمر فصلی پیاز این کار را امتداد دهید.خصوصا در انتهای فصل گلدهی آن ...
در ابتدای فصل کاشت مهمترین عامل تقویت ریشه هست ،گیاهی که قدرت ریشه قوی داشته باشد در تنش ها مقاوم تر و نیاز جذب گستره مواد غذایی را داراست . در این مرحله کودهای حاوی پتاس و محرک های رشد و ریشه زا ها در این مرحله قرار میگیرند .
کود های N-P-K با ترکیب 20-20-20 و نیز 18-18-18 در میانه فصل رشد به همراه کودهای هیومیک اسید و جلبک ها پس از ثبات در زمین مطلوب برای تغذیه برای گیاه است/
در مهمترین مرحله برای گلدهی بهترین ترکیبات ویژه کودهای حاوی آهن ،کودهای پتاس بالا ، / که با نقش هر یک آشنا باشید:
کودکلات آهن موجب تقویت ساختار گیاه و حفظ فوتو سنتز میشود ، هیومیک اسیدبا داشتن پتاس موجود و مهمتر از آن خصلت کلات کنندگی آن موجب جذب عناصر معدنی حاصل از ریز مغذی های افزوده و نیز عناصر معدنی موجود در خاک برای گیاه میشود و آنرا در دسترس گیاه قرار میدهد.
اهن با EDDHA , و ترکیب ارتو بالاتر بهترین کود میباشد(ارتو بالا قابلیت کلات شوندگی را بالا میبرد -کلات شده یعنی محاصره ی عنصر توسط یونهاست ک امکان از بین رفتن را تا زمان جذب برای گیاه تامین کرده و آنرا بدون خظر هیچ اسیبی در دسترترس گیاه باقی میگدارد.که با توجه به نوع عامل کلات کننده آن میتواند خاصیت کلات کنندگی را میتواند تا 90 روز داشته باشد.ک از خواص دیگر پودر آهن میتوان به سبز تر کردن و استحکام گیاه کمک میکند
هیومیک اسید نشانه خاصی ندارد و شرکت معتبر را در اولویت قرار دهید ولی میتوان میزان درصد اسید هیومیک آن و درصد ناخالصی کل محصول در کنار درصد فولیک اسید و حلالیت آن را سنجید./
دوره خواب پس از گلدهی :
حال پس از یک تغذیه مناسب و متوالی در طول رشد فرصت فصل خواب و استراحت برای گیاه هست.که این زمان برای پیازهای گوناگون مختلف میباشد .
برای شروع این فصل قرار دادن پیاز در مکان تاریک بدون خفگی محیطی و رطوبت بالا لازم است .این مکان باید محیطی خنک برای شروع باشد.
این کار بطور طبیعی برای برخی از پیازها درون خود خاک بدون خارج کردن نیز اتفاق میافتد.ولی برخی پیاز ها مانند کوکب ، مریم، گلایل و اختر را در مناظق دارای زمستان سرد یا در صورت احتمال یخ زدگی در خاک باید خارج نمود و در محیط انبار داری ذخیره سازی کرد.
گیاهان :نرگش ،لاله ، سنبل ، زنبق ، لاله واژگون ،زعفران ،کروکس ،شیپوری حتی دماهای زیر سفر و یخبندان های زیاد مثلا در شهری مثل شهرکرد با زمستان طولانی را بدون حتی کوچکترین مشکل سپری میکنند
رطوبت خارج از فصل نیز برای پیازها مضر هست و بهتر از خاک خارج شوند مانند کوکب و اختر و مریم !!
پس از شرایط بالا برای هر پیاز رفع نیاز سرمایی برای گیاهان است .این عامل یکی از مهمترین عوامل گلدهی است و در برخی گیاهان مانند لالاه و سنبل بدون گلدهی وجود ندارد و یا انکه گل ریز و ضعیف رخ میدهد ک امکتم خشک شدن قبل باز شدن نیز وجود دارد .برای اینکار پیاز ها بسته به نوع و میزان نیاز سرمایی را بایذ حداقل 8 هفته در سرمای منفی قرار داد .این نیاز سرمایی برای برخی درختان میوه مناظق کوهستانی مانند گردو و بادام نیز صادق است
بدون شک با انجام بموقع و اصولی موارد بالا میتوتنید گیاهی قوی تر از سال قبل را اماده کار کنید
خاک مناسب کاشت :
امروزه خاکهای سبک گوناگونی جهت کاشت وجود دارد .
خاکهای سبک بدلیل ریشه دهی بهتر گیاه در آنها و نیز دوری از بیماری های خاک زی رایجترین روش مرسوم میباشند.که میتوانند یکی از موارد زیر باشند :
کوکوپیت : الیاف پوسته نارگیل است که قدرت جذب بالای آب را دارد و میتواند مواد غذایی را برای جذب گیاه در خود نگاه دارد. ولی خود به تنهایی ماده غذایی فراوانی ندارد.پس باید تغذیه شود. این ترکیب خنثی است و برای خالص بودن آن به میزان EC یا همان میزانی شوری درج شده روی آن بسته ها توجه کنید.هر قالب فشرده کوکوپیت 5 کیلوگرمی با جذب اب به 70 لیتر میرسد.و ترکیبی در محدوده خنثی است
پیت ماس : پوشش جنگلی سبک و قوی و بقایای جانوری میباشد که اغلب امروزه پیتماس های موجود در بازار فراوری شده بقایای چوبی مثل خرده چوب ها هست پیت ماس اصل رنگی مشکی دارد و پیتماسهای قهوه ای رنگ بازار ارزش چندانی ندارند./
پرلیلت : نوعی سنگ معدنی آتشفشانی است که در اثر حرارت دهی بسیار سبک شده و قابلیت جذب آب فراوانی پیدا میکند که بدلیل زهکشی بهتر خاک و حفظ رطوبت با یکی از خاک های بالا مخلوط میشود
اغلب برای خرانه کاری از یکی از این نوع خاک ها استفاده میشود که به دلیل تسریع جوانه زنی به سبب تخلل بالای خاک است
اما شما با هر خاک مرغوب و ترجیحا سبکی که در دسترس دارید میتوانید این کار را انجام دهید .ولی در صورت استفاده از خاک نامناسب بازدهی آن کمتر از موارد بالا خواهد بود خواهد شداین بستر های کشت پاکترین نوع خاک از نظر بیماری و احتمال انتشار در انها میباشند.